Ce face o întrebare puternică de cercetare?

Inutil să spun că nu este ușor să faci întrebări de cercetare în mod corespunzător. Dar trebuie să petreceți mult timp lucrând la această problemă, deoarece întrebările de cercetare sunt foarte importante pentru întregul proces de cercetare. Descoperiți criteriile de mai jos pentru a formula întrebări de cercetare puternice și precise.  

Concentrat și căutabil

Iată principalele cerințe pentru aceste întrebări:

 • Concentrat pe o singură problemă. Întrebările trebuie să urmărească problema dvs. pentru a menține întreaga hârtie bine concentrată. Vă rugăm să fiți informat că toate întrebările dvs. multiple trebuie să fie legate de obiectivul principal al cercetării dvs.
 • Răspuns cu date calitative și / sau cantitative. Trebuie să găsiți un răspuns citind diverse surse sau colectând date. Dacă vedeți că este imposibil să colectați date, regândiți-vă întrebarea de cercetare și formulați-o mai concret. 
 • Nu necesită judecată subiectivă. Vă rugăm să vă asigurați că nu folosiți cuvinte subiective precum rău, bun, mai rău, mai bun, deoarece nu oferă criterii clare pentru un răspuns. Dacă întrebările dvs. de cercetare evaluează ceva, ar trebui să utilizați termeni măsurabili. 
 • Nu pune de ce întrebări. Aceste întrebări sunt prea deschise pentru a fi utilizate ca întrebări bune pentru procesul de cercetare. Cu întrebări de ce nu veți da un răspuns clar. De aceea, vă sugerăm să întrebați cum sau ce întrebări.  

Specific și fezabil

Citiți principalele criterii pentru acest tip de întrebări:

 • Răspuns fără a pierde o grămadă de timp. Dacă vi se pare că nu este ușor să accesați date pentru a răspunde la întrebare, încercați să le restrângeți sau rescrieți pentru a le face mai concrete. Asigurați-vă că aveți suficiente surse și informații pentru a răspunde la întrebarea dvs. de cercetare.
 • Au concepte definite și specifice. Amintiți-vă că ar trebui să utilizați în întrebare numai termeni cu semnificații bine definite. Vă sugerăm să evitați întrebările ample și limbajul vag. Specificați unde, când, ce și cui s-au adresat întrebările. 
 • Nu necesită politici, soluții sau acțiuni specifice. Lucrarea dvs. de cercetare informează oamenii, dar nu îi instruiește. Dacă v-ați concentrat cercetarea pe o întrebare practică, încercați să îmbunătățiți înțelegerea acestei probleme și sugerați orice decizii posibile decât să solicitați o soluție completă.

Argumentabil și complex

Acestea sunt principalele criterii pentru aceste întrebări:

 • Nu se poate răspunde folosind nu sau da. Întrebările închise sunt prea ușoare și nu pot furniza suficiente date pentru discuții și cercetări.
 • Nu se poate răspunde folosind fapte ușoare. Dacă întrebarea dvs. poate primi un răspuns folosind o căutare Google, nu este suficient de complexă. 
 • Oferă date pentru dezbateri viitoare. Răspunsul dvs. nu ar trebui să fie doar o declarație a faptului, ci trebuie să ofere un spațiu pentru discuții.

Original și relevant

Citiți și urmați principalele criterii:

 • Conține o problemă relevantă pentru subiectul dvs. Inutil să spun că întrebarea de cercetare trebuie să se concentreze pe subiectul dvs.
 • Produce cunoștințe pentru dezbateri viitoare. Cercetătorii își pot construi propriile proiecte pe baza cercetării dvs.
 • Nimeni nu a răspuns încă la această întrebare. Întrebarea dvs. de cercetare trebuie să fie originală și să se concentreze pe un nou unghi sau dezbatere.